Choď na obsah Choď na menu

Stretnutie 4 okresov na Minčole a podminčolské zastavenie

15. 9. 2022

15. september už tradične patrí stretnutiu turistov na Minčole. Tento rok to bolo už po 33. krát, čo KST Mladosť Odeva Lipany zorganizoval stretnutie turistov zo 4 okresov (Prešov, Sabinov, Bardejov a Stará Ľubovňa) na vrchole Minčola 1.157 m.n.m. Na vrchol k pylónu a neskôr k sv. Krížu, tento rok zavítalo množstvo turistov a priateľov prírody nielen zo všetkých dolín spod Minčola, ale aj blízkeho či vzdialenejšieho okolia. Za nádherného slnečného jesenného počasia s úžasnými výhľadmi na všetky svetové strany sa stretli turisti aj neturisti, jednoducho všetci tí, ktorí majú radi prírodu a mohli sa tak nielen pokochať jej nádherou, ale aj stretnúť priateľov a načerpať veľa fyzických i duchovných síl. Po oficiálnej časti príhovorov zástupcov všetkých zúčastnených okresov zaznela turistická hymna „Slovensko naše“, ktorá sa rozliehala do všetkých dolín.

O 13:00 hod. sa konala pri kríži na predvŕši Minčola slávnostná sv. omša k sviatku Sedembolestnej Panny Márie a k 27. výročiu posvätenia kríža, ktorú celebroval pán farár Michal Marčák. Jeho slová povzbudenia v súzvuku s návštevou pápeža Františka na Slovensku a úžasné prostredie museli zanechať stopu v každom, kto prišiel na sv. omšu konanú v najkrajšom chráme, ktorou je samotná príroda.

Pri útulni pod Minčolom bolo následne pre všetkých pripravené občerstvenie a chutný guláš.

Na záver by som chcel poďakovať všetkým, ktorí prispeli k organizácii a zdarnému priebehu tohto krásneho podujatia a tešíme sa na stretnutie znova o rok.

 

Propozície na stiahnutie

4_okresy_2022a.jpg

4_okresy_2022b.jpg