Choď na obsah Choď na menu

Na Balážke s Televíkendom

24. 4. 2021

Už druhy krát sa rozhodli tvorcovia relácie RTVS o turistike a cestovnom ruchu Televíkend natočiť s lipianskymi turistami príspevok v našom regióne. Kým pred 4 rokmi to bola oblasť Minčola, tento krát sme sa spoločne vydali do reakčnej zóny Balážka a na vyhliadkovú vežu, ktorá je jednou z dominánt nášho mesta.

Hoci od oslovenia redaktorkou relácie Martinou Kacinovou ubehlo len pár dní, v sobotu ráno sme sa všetci stretli v centre mesta a spoločne s televíznym štábom vydali k poldru, kde sa začala naša výstupová trasa k vyhliadkovej veži na Balážke. Cestou sme sa zastavili pri sv. kríži pod Balážkou, Talianskej studničke, Malej a Veľkej skale, prešli tunelom pod železnicou, kde sa natáčali jednotlivé reportážne vstupy a nakoniec sme dorazili k cieľu našej cesty, ktorou bola vyhliadková veža. Tvorcov relácia veľmi príjemne prekvapila existujúca spleť upravených a citlivo zasadených prístupových cestičiek na Balážke, ktoré sú dielom Gabiho Kuchára a jeho tímu.

Aj keď počasie a výhľady neboli najideálnejšie, majestátnosť veže a celková atmosféra boli pre všetkých zaslúženou odmenou. Videli sme takmer panoramatický výhľad od Bradlového pásma, Kamenický hrad s Minčolom a hrebeňom Čergova na pozadí, cez Stráže, Slanské vrchy, Šarišský hrad, Šarišské medzihorie, Marduňu, Bandovce, Homôlku až po Čiernu horu. Popísali sme im všetky obce a mestá, ktoré sú z veže viditeľné a venovali sme sa aj pripravovanému akvaparku, ktorý verím že bude v tejto sezóne sprístupnený verejnosti. Spiatočnú cestu sme viedli cez veľký tunel a nový mostík až na cyklochodník pri Kemenici.

Chcem sa poďakovať Katka a Anke Majtnerovej, Zuzke a Igorovi Sladkovskému, Anke a Ľubovi Smetankovi, Jožkovi Sobotovi, Jankovi Feltovičovi, Dominike Šuhajovej a Beďovi Smetanovi, ktorí sa natáčania zúčastnili a dopomohli tak dať relácii potrebnú atmosféru.

Na záver sa aj tvorcovia relácie s nami zhodli, že Lipany a jeho okolie so svojimi možnosťami sú ozaj mesto a miesto, kde sa oplatí žiť.

Beťo Majtner

Relácia Televíkend bude odvysielaná v RTVS 1.5.2021