Choď na obsah Choď na menu

Cyklo4ka Plus - Šumava 2020

25. 7. 2020

V dňoch 25.7.-1.8.2020 skupina lipianských cykloturisov z KST Mladosť Odeva Lipany brázdila cyklocesty v Českej republike v oblasti Šumava-Lipensko.

Ubytovaní sme boli v osade České Žleby na okraji šumavských lesov a odtiaľ sme vyrážali na jednotlivé túry.

   Prvý deň, v nedeľu, nás naše kolesá viedli po Zlatej stezce - Prachatická vetva.  Je to stredoveká obchodná trasa zo 14.-17. storočia, po ktorej v tomto historickom období prepravili obrovské množstvo tovaru. Trasu sme si síce museli neplánovane skrátiť, ale zážitkov na trase bolo až-až. Aj popršalo aj slniečko svietilo a práve dážď nás prinútil navštíviť typickú českú krčmičku, kde v jednej osobe pracoval kuchár, výčapník, čašník a zmrzlinár na zvonček.

   Ani druhý deň neprebehol podľa plánu. Plánovaného pešieho výstupu na Trojmedzie, Česko-Nemecko-Rakúsko, sme sa kolektívne rýchlo vzdali  pre náročnosť terénu.  Na Trojmedzí sme síce neboli, ale  cez lesné hraničné prechody sme všetky tri krajiny navštívili. Šumava je raj pre cyklistov, tak sme si bicyklovanie užívali a kochali sa prírodou. Malá časť spiatočnej cesty  viedla okolo Schwarzenberského plavebného kanála, popri ktorom bola naplánovaná trasa na tretí deň.

   Tretí deň (utorok) sme veľkú časť našej cesty prechádzali popri Schwarzenberskom plavebnom kanály s návštevou múzea spojeného s touto tematikou.  Krásna trasa lesnými cestami až k vodnej nádrži Lipno, kde sme sa kompou preplavili do obce Horní Planá. Tu nás vítala rušná pláž a občerstvenie, no a poniektorí si užili aj vodu v nádrži.

   V stredu bol oddychový deň od cyklistiky a tak mnohí navštívili mesto Český Krumlov. Krásne mesto s 300 chránenými objektami v historickom centre a s druhým najväčším hradným a zámockým komplexom v Čechách, ktoré je zapísané v zozname  svetového dedičstva UNESCO. Bolo sa na čo pozerať.

   Vo štvrtok sme opäť sadali na bicykle a naším cieľom sa stala vysokohorská  obec Kvilda (1065 m n.m), cez ktorú vedie Zlatá stezka – Kašperskohorská. V Kvilde sme sa zastavili v miestnom  informačnom centre na námestíčku pred kostolom sv. Štepána, pri ktorom predvádzal svoje umenie rezbár p. Nekola. Zaujímavou zastávkou na spiatočnej ceste bola Bučina a ,,železná opona“ západná hranica bývalého Československa. Zvyšky ostnatých drôtov u mnohých prebudili spomienky na bývalý politický režim.  

   V piatok, za namáhavý výšľap na Česko-Nemecko hraničný vrch  Třistoličník, ktorého názov je odvodený od troch žulových skalných vežičiek ležiacich na nemeckej strane, bolo odmenou pivo a  úžasné skalné útvary. Pohľadmi do Bavorska, na  Trojmedznú horu a na najvyšší vrch českej Šumavy Plechý (1378 m) sme zavŕšili našu cykloakciu ,,Šumava“.

   V sedle bicykla sme prešli 250 km a nastúpali 4 200 výškových metrov. A čo je podstatné? Nedošlo k žiadnym pádom a zraneniam. Na záver sme skonštatovali, že  akcia bola úspešná a výnimočná.

Domov sme sa vracali v sobotu plní zážitkov z prežitých dní s nádejou, že sa ešte niekedy do tohto cyklistického raja vrátime.

 

Katka a Ivan Tkáčovci

 

cyklo4ka_2020.jpg

 

Náhľad fotografií zo zložky 2020-07 Šumava