Choď na obsah Choď na menu

Jesenný prechod Demiankou - 30.ročník

13. 10. 2019

Jeseň známa svojimi 2 tvárami, vie byť krásna a príjemná, no aj chladnejšia a sychravá, si vybrala na druhú októbrovú nedeľu svoju krajšiu tvár a prilákala 31 turistov z Lietavskej Lúčky, Košíc, Prešova, Sabinova, Krivian a Lipian na jubilejný 30. ročník jesenného prechodu Demiankou.

Presne pred 3 desaťročiami partia turistických nadšencov okolo Bernard Majtnera, st. začala písať históriu tohto nádherného turistického prechodu, ktorého tradícia sa udržiava až dodnes. Aj vďaka tomu už viac ako 2 tisícky turistov mali možnosť prejsť tento nádherný hrebeň či už v jesennom alebo zimnom období, kedy sa realizuje zimný prechod Demiankou na bežkách.

Tento rok turistická trasu viedla z Krásnej Lúky cez Kňazovú – Demianku – Putnov – sedlo Balážka – Vyhľadňa na Balážke až do Lipian a mala dĺžku celkom 20 km, pričom trasa bola totožná s horským behom Demiankou.  Na celej túre nás sprevádzalo nádherné jesenné počasie „babieho leta“ s výhľadmi do blízkeho aj vzdialenejšieho okolia a poskytlo nám výborné podmienky aj na zber húb a iných lesných plodov. Pred príchodom do Lipian sme sa zastavili pri dominante oddychovej zóny pod Balážkou, ktorou je novopostavená výhľadňa. Odtiaľ bol nádherný výhľad na naše mesto a aj celú kotlinu. Ako poznamenali viacerí, ktorí boli na tomto mieste po prvý krát - „Ani sme netušili, že sa aj v Lipanoch nachádza také krásne miesto na oddych a s takými úžasným výhľadom“ a dostalo sa všetkým, ktorí sa o to pričinili, veľkej pochvaly.

Záver akcie bol v reštaurácii Biely dom, kde sme si pochutnali na skvelej kapustnici.

 

Prihlášky a info: Beťo Majtner, 0905 276339

Propozície na stiahnutie

demianka_j2019a.jpg

demianka_j2019b.jpg