Choď na obsah Choď na menu

Západné Tatry IV.

28. 7. 2018

Západné Tatry 4

Dovolenkový čas je aj časom na vysokohorské expedície. Členovia KST Mladosť ODEVA Lipany sa tohto roku vybrali na štvrté pokračovanie expedícii (Žiarska chata, Zverovka, Pribylina) do Západných Tatier.
Zo základného tábora, ktorý bol v chate POHODA na Podbanskom (880 m n .m) sme sa vybrali Kamenistou dolinou na najvyšší vrch Západných Tatier Bystrú (2 248 m n. m). Desať členov (Igor Sladkovský, Zuzana Sladkovská, Igor Sladkovský ml., Tomáš Sladkovský, Maroš Sladkovský, Zuzana Čekanová, Viera Kruľáková, Anna Štvartáková- Smetanková, Ľubo Smetanka, Dodo Sobota a šofér mikrobusu Ľubo Oľšavský) vystupovalo okolo Kamenistého potoka do Pyšného sedla, kde sme si dali po náročnom výstupe prestávku. Pozerajúc na vyschnuté smreky na poľskej strane sme netušili, čo nás o niekoľko chvíľ čaká na vrchole. Voliac skratku priamo na vrchol sme získali niekoľko minút, ktoré sa zdali byť rozhodujúce pred prichádzajúcou búrkou z poľskej strany. Po krátkou fotení na vrchole, bez oddychu sme začali rýchlo zostupovať žltou značkou do Bystrej doliny. Začalo intenzívne pršať a blesk ktorý udrel priamo nad nami (Zuzka hneď zareagovala schúlenim do klbka, Igorovi elektrický výboj prebehol cez palice a mne zapraskalo v ušiach) odhodil turistku za nami, ktorú neskôr odnášal vrtuľník záchrannej služby a detaily sme sa dozvedeli až od člena horskej služby a nášho chatára na Podbanskom. Jednoducho mali sme obrovské šťastie!
Rýchlym zostupom do doliny okolo Bystrého plesa sme zišli na križovatku s červenou značkou, ktorá vedie úpätím Západných Tatier až na cestu, kde nás čakal privolaný chatár – vďaka. Večeru sme si pripravili sami a pozerali na JOJke v krimisprávach záchrannú akciu, ktorej sme sa vyhli fakt len o chlp.
Druhý deň sme sa po výdatných raňajkách presunuli na Pribylinu odkiaľ sme začali vystupovať Úzkou dolinou a brutálnym výstupom na Ostredok (1621 m n.m). Keďže počasie na hrebeni bolo podobné ako deň predtým, bolo veľmi teplo a časove sa predpokladala podľa meteorológov búrka, dali sme prednosť návratu a posedeniu v ATC Pribylina. Ľubo s Aničkou a Maroškou boli na nedeľnej bohoslužbe v obci a Ľubo navštívil skanzen. Po ceste si o.i. nazbierali aj borovnice a chlapci sa boli vykúpať v Račkovom potoku. Sediac pred vchodom do reštaurácie sme zaregistrovali Erika Baláža – ekológa, ktorý sledoval život medveďov v Tichej a Kôprovej doline a natočil film, tak sme si dali spoločnú fotku a trochu porozprávali. Milo nás prekvapili obrovské sochy, ktoré skrášľovali areál ATC. Bohužiaľ aj nemilo rozbitá cesta na príchode do areálu. Keďže časove sme získali, tak sme sa rozhodli ešte navštíviť Spišskú Kapitolu, miesto zapísané v Svetovom kultúrnom dedičstve UNESCO a Jeruzalem – kaplnky v okolí. Obdivovali sme genius loci miesta, ktoré o.i. navštívil aj pápež Ján Pavol II. a ktoré je miestom večného odpočinku biskupa Františka Tondru. Chtiac občerstviť sa na salaši sme v množstve ľudí stretli priateľov.
Unavení a niektorí aj so svalovkou, sme sa šťastní vrátili domov s množstvom spomienok na nádherné Západné Tatry.
Tešíme sa na najbližšie akcie – Brutovce Tour, Beh na Kráľovú studňu.

Dodo Sobota

 

Náhľad fotografií zo zložky 2018-07 Západné Tatry IV.