Choď na obsah Choď na menu

Hrebeňom Čergova v jeseni - 39. ročník

29. 9. 2018

Viete, kde uvidíte kus nádhernej rodnej domoviny, kde jesenné farby lístia vám dobijú energiu, kde ryk jelenej zvery preruší bzukot ôs, kde stretnete len fajnšmekrov rovnakého rangu, kde sa občerstvíte na horských chatách, kde vôňa húb vám spraví chuť, kde v priebehu dňa zažijete teplo, zimu, sucho, vlhko, kde si vylejete svoje srdce v dôvernom rozhovore s priateľmi, kde výstupy a zostupy dajú zabrať telu ale duša, kde vidíte zásahy človeka aj ochranu lesa   ...

V kalendári KST Mladosť ODEVA Lipany sa každoročne na jeseň  nachádza akcia „Hrebeňom Čergova v jeseni“, ktorá bola a je srdcovkou mnohých turistov. K jej zakladateľom patril o.i. aj nestor Ing. Ján Turlík. Modifikácia trasy, ktorá viedla toho roku z Lúčky-Potokov na sedlo Ždiare bola účelová – chceli sme prejsť trasu, ktorá bola revitalizovaná v rámci projektu EKOPOLISu a dostať sa čím skôr do sedla ku prístrešku a na samotný hrebeň. Privítali nás síce kvapôčky dažďa, ale vietor rozfúkal mračná a my sme kráčali lesnými i lúčnymi cestami v ústrety pohľadom do doliny Ľutinky, Tople, ale do diaľok s pohľadmi na Vysoké Tatry, poľské Beskydy... Vítali nás – sedlo Priehyba, Hrašovík, Solisko, Veľká Javorina ,Chochuľka... V sedle Uhliská pri kríži sme si uctili pamiatku Jožka Hamráčka z Letanoviec, ktorý tu tragicky zahynul počas zrazu turistov.

Na chate Čergov sme si objednali ubytovanie a dvadsať kilometrov sme si teda vychutnali bez náhlenia a stresu. Na ceste sme stretli len osamelého bežca Jožka Blaščáka, ktorý sa pripravuje na posledný beh Čergovského pohára 2018 – Hrebeňom Čergova, ktorého autorom je Lukáš Višňovský. Na chatu prišli od Lysej aj rodina Majtnerových – Betík, ml., st. Anička a Katka. Po večeri spolu s Ľudom Lukáčom a Hanou Bakošovou nás opustili a povinnosti ich donútili vrátiť sa.

Po chutnej večeri sme vytiahli spevníky a Jožko Kaščák gitaru, ktorú si statočne niesol celý hrebeň. Pridal sa aj chatár Slavo, jeho kamarát a partia dvoch trnavčanov. Spoločenskou sálou pri krbe sa niesli tradičné country pesničky, ľudovky, ale aj moderné chuťovky. Spať sme šli síce unavení, ale vysmiati od vtipov, ktoré padali v prestávkach jednotlivých kôl.

Na druhý deň po klasických raňajkách s párkami a kávou, sme sa rozlúčili s partiou trnavčanov, ktorí sa vybrali na časť cesty SNP, s hudobníkmi a vybrali sa po fotení  na Lysú. Tu na nás čakal Lukáš Višňovský a Zuzka s Igorom a Maroškom Sladkovskými. Pri Športe sa k nám pridal Pavelka a majiteľ Buky.

Keď zazvonil telefón a ozval sa náš priateľ Vlado Gál s ponukou  kávy, tak sme neváhali a po upravenej značke sa vydali k nemu na Kočanku a do Drienice.

Dopravu na akciu zabezpečoval Miloš Kušnír mikrobusom so šoférom  Rasťom Bučko. Ďakujeme za dochvílnosť a ústretovosť.

Vlado Plavčan, Tončo Višňovský, Anička a Ľubo Smetankovi, Andrej Angelovič, Zuzka Čekanová, Vierka Kruľáková, Anička Lukáčová, Rasťo Stanek z Prešova, Jožko Kaščák, Beťo Majtner st., Dodo Sobota, ktorý logisticky zabezpečil túto akciu, zažili nádherné dva dni na hrebeňovke, ktorá síce dá zabrať, ale aj dá neskutočne veľa. DOPORUČUJEME!

Tešíme sa na zimný prechod, ktorý je pomenovaný na počesť Janka Turlíka.

 

Dodo Sobota, organizátor podujatia

jesenny-prechod-cergovom-2018.jpg

 

 

Náhľad fotografií zo zložky 2018-09 Čergov