Choď na obsah Choď na menu

51. ročník lyžiarskeho prechodu Čergovom Jána Turlíka

24. 2. 2018

Lyžiarsky prechod sa uskutočnil 24.februára 2018 za veľmi dobrých zimných podmienok . Vládlo pravé zimné počasie celodenný mráz zhruba -5 stupňov C, polooblačno, výborné snehové podmienky – perfektný prachový sneh, nádherná zimná krajina.

Na najdlhšiu trasa A z Kyjova nastúpilo 22 účastníkov. Na vrchole Minčola nás Jožko Sobota čakal s občerstvením a to „šarišským hamburgerom“ /chlieb so šmaľcom  cibuľou/ a teplým čajom. 

Trasu B z Majdanu cez Priehyby absolvovalo 10 účastníkov a trasu C z Majdanu na chatu Čergov absolvovalo 23 účastníkov. Na čele prechodu na trase A bol skúsený vlk“ samotár“ Gabi Kuchár s Pavlom Huňadym ktorí prešľapávali stopu. Na Čergovskej chate sme mali občerstvenie polievku podľa dennej ponuky. Na chate nás vítala rodina zakladateľa tohto lyžiarskeho prechodu Jána Turlíka s najmenšou vnučkou Eliškou. Bolo to milé stretnutie a tiež prekvapenie plné spomienok na predchádzajúce ročníky tohto podujatia. Podujatie prebehlo bez mimoriadnych udalosti a bez úrazu. Nevydržala len jedná lyža /bežka/ ktorá sa zlomila pred vrcholom Minčola. Účastník so zlomenou bežkou sa pridal k Jožkovi Sobotovi zostúpil únikovou cestou do Lúčky – Potoky. Všetci účastníci lyžiarskeho prechodu z Čergovskej chaty pokračovali na Lysú a do Drienice odkiaľ sme zabezpečili prepravu do Sabinova a Lipian.

Veľká vďaka patri Anke a Ľubošovi Smetankovcom, Gabemu Kuchárovi . Uznanie si zaslúži Jožko Sobota za jeho nosičský výkon. Sám bez pomoci vyniesol na Minčol občerstvenie a bandasku s 20 l čaju. Horská záchranná služba sa zhostila svojej úlohy výborne. Dopravu účastníkov zabezpečoval Milan Duda ktorému ďakujeme za jeho službu. Ďakujeme všetkým za účasť na podujatí a tešíme sa na stretnutie v nasledujúcom roku.

Vlado Plavčan

Propozície na stiahnutie v PDF

cergovz_2018a.jpg

cergovz_2018b.jpg

 

Náhľad fotografií zo zložky 2018-02 Čergov