Choď na obsah Choď na menu

Martinské hole

12. 8. 2017

KST Mladosť Odeva Lipany každoročne v období letných dovoleniek organizuje expedície do našich, ale aj európskych pohorí. Toho roku padla voľba na Martinské Hole, ktoré sa nachádzajú v Lúčanskej časti Malej Fatry. Dôvodov bolo niekoľko. Nachádza sa tu Minčol (1364 m n.m), je tu nová ferrata HZS Martin, ktorá vedie údolím Pivovarského potoka na Martinské hole s lacným ubytovaním v chate Horec, ktorá patrí KST Martin.

Vzhľadom k počasiu – za Ružomberkom začalo husto pršať, sme museli zmeniť plán našej expedície a hneď prvý deň sme sa vybrali na Minčol. Pri mrholení a drobnom daždi sme toho síce veľa nevideli, ale cestou naspäť sa situácia začala meniť. Na hrebeni aj v takomto nevľúdnom počasí panoval čulý ruch a bolo tu množstvo zberačov lesných plodov. Po návrate sme sa zastavili v horskej chate na čaj . Večeru sme si doniesli so sebou a chutná kapustnica z Pizzerie Biely dom nás zasýtila

Druhý deň sme začali raňajkami formou švédskych stolov vo vlastnej réžii a zostupom k nástupu na ferratu plní očakávania. Cestou sme stretávali množstvo turistov. Stihli sme aj odbočiť k miestu pamätníka padlých francúzskych partizánov. Ferata nesklamala, odporúčame všetkých, ktorí sa neboja výšok. Upravený chodník  nás viedol po stranách potoka skobami, reťazami, rebríkmi. Niektorí z nás mali a feratový set, ktorý dáva pocit bezpečia. Po návrate sme si pripravili rýchlu a chutnú večeru. Diskusie o úpadku Martinských holí, o cestovnom ruchu, o našich projektoch... nadobudli reálne kontúry.

Tretí deň sme zvolili menej náročnú túru k Šútovskému vodopádu. Nádherný 38 metrov vysoký vodopád v slnečnom počasí nás privítal vodnou triešťou a menšími skupinkami turistov a taktiež salamandrou na chodníku. Pri hlavnej ceste sa nachádza aj opustený kameňolom, ktorý je zaliaty vodou a tak v horúcom počasí ho využívajú turisti na kúpanie a vodné športy. Domov sme teda šli plní zážitkov, naplnení pocitom eufórie z videného bohatstva slovenskej prírody. Poďakovanie patrí KST Martin, ktorý nám zabezpečil ubytovanie v chate s kuchynkou, spoločenskou miestnosťou, sociálnym zariadením a formujúcim sa prístreškom, šoférovi Ľubovi, ktorí nás bezpečne dopravil aj po úzkej 12,5 km dlhej horskej ceste na chatu a späť a všetkým zúčastneným turistom.

Do videnia o rok na nejakej zaujímavej expedícii.

Dodo Sobota, organizátor akcie

 

martinske-hole-2017.jpg

 

Náhľad fotografií zo zložky 2017-08 Martinské hole