Choď na obsah Choď na menu

50. ročník lyžiarskeho prechodu Čergovom Jána Turlíka

25. 2. 2017

V poslednú februárovú sobotu 25.2.2017 KST Mladosť Odeva Lipany v spolupráci s mestom Lipany zorganizoval pre širokú turistickú verejnosť jubilejný 50. ročník zimného prechodu Čergovom Jána Turlíka. Po sychravom počasí s dažďom a plusovými teplotami, ktoré vládli celý týždeň pred prechodom, nás však sobota privítala nádherným jasným a zimným počasím, čo spolu s dostatočnou snehovou pokrývkou na Čergovskom pohorí zabezpečilo pre celkovo 73 účastníkov veľmi dobré podmienky na absolvovanie jednej z 3 trás, ktoré pripravili organizátori.

Najnáročnejšiu trasu A: Kyjov - Minčol - Priehyba - Čergov - Lysá - Drienica (dĺžka 34 km) si vybralo 37 turistov, trasu B: Majdan - Priehyba - Čergov - Lysá - Drienica (dĺžka 26 km) si zvolilo 17 turistov a na trasu C: Majdan - Čergov - Lysá - Drienica (dĺžka 17 km) sa vybralo 19 turistov.

Pohyb po hrebeni Čergova ponúkal účastníkom prechodu nádherné výhľady na všetky svetové strany, a tak sme mohli vidieť nielen Vysoké tatry, Nízke tatry, Bachureň, Volovské vrchy, Slánske Vrchy, Ondavskú vrchovinu, ale aj doliny a dedinky v podhorí.  Na všetkých účastníkov čakala po odvedenom výkone na chate Čergov chutná kapustnica a následne potom ešte záverečná časť prechodu na Lysú a Drienicu, odkiaľ účastníkov odviezol do svojich domov objednaný autobus.

Za úspešné zvládnutie takejto náročnej akcie sa chceme poďakovať sponzorom (Mudr. Turlík, GLOBUS), žiakom Gymnázia v Lipanoch pod vedením J.Sobotu za zabezpečenie občerstvenia na vrchole Minčola, horskej službe Čergov za sprevádzanie a pomoc účastníkom prechodu a aj všetkým tým, ktorí akokoľvek priložili ruku k dielu.

Beťo Majtner

 

 

cergovz_2017-plagat.jpg

 

 

cergovz_2017a1.jpg

cergovz_2017b1.jpg

 

Náhľad fotografií zo zložky 2017-02 LP Čergovom