Choď na obsah Choď na menu

Veľký Choč

19. 5. 2012

KST Mladosť Odeva Lipany a turistické krúžky pri ZŠ Komenského v Lipanoch abslovovali výstup na Veľký Choč 1611 m.n.m. spojený s návštevou aquaparku.

"Výhľad z Choča je ako pohľad z lietadla. Známy je kruhovým rozhľadom na okolité pohoria. Na západe vidno Malú Fatru a jej najvyššie vrcholy Veľký Rozsutec a Veľký Kriváň. Trošku južnejšie je zasa pohorie Veľkej Fatry. Na juhovýchode vidieť Nízke Tatry, na východe Západné Tatry. Na sever šípky ukazujú na Oravské Beskydy a ich Babiu horu a Pilsko. Na vrchole je tabuľa a tá ukostiazuje vzdialenosť aj názvy konkrétnych pohorí. Samozrejme, výhľad závisí od počasia a viditeľnosti", a preto sa Veľký Choč označuje za najkrajší vyhliadkový bod Slovenska.

A o tom, že Veľký Choč neostal nič dlžný svojej povesti svedčí aj pohľad jednej z účastníčok:

 

V skoré sobotné ráno 19.5. sme sa vybrali na krásny výlet na Veľký Choč (1611m). Bolo nás štyridsaťštyri turistov, z toho aj žiaci zo ZŠ Komenského 113. Vyrazili sme z Valasskej Dubovej (649m) a prudším stúpaním sme dorazili až na Veľký Choč. Na vrchole sme obdivovali malebné výhľady na všetky okolité kopce (Babia hora, Kubínska hoľa, Veľký Rozsutec, vodná nádrž Liptovská Mara...) aj Vysoké Tatry (Gerlachovský štít...). Po občerstvení a zaspievani turistickej hymny sme zostúpili za slnečného počasia do obce Lúčky. Ocitli sme sa v nádhernej obci, kde okrem tenisových kurtov, minigolfu a aqua - vital parku majú ešte aj pekný vodopád. Ďalšia cesta však nesmerovala domov ale ešte do Aquacity Popradu. Kde sme okrem kúpania aj nervózne sledovali náš hokejový zápas s Českom. Vrátili sme sa v neskorých hodinách s dobrým pocitom z úžasného výletu, ale aj vďaka našim hokejistom. Pevne dúfam, že si to o rok znova zopakujeme.

 

Anka

 

Trasa výstupu : Valaská Dubová - Veľký Choč - Lúčky

 

 

 

Odchod autobusu je zo stanice SAD o 5:45 hod.

Viac info : Vlado Plavčan

 

Náhľad fotografií zo zložky 2012/05 Veľký Choč